TDABC - Time driven activity based costing

Clevactio is gebaseerd op TDABC, of time-driven activity-based costing, dé methode om herkenbare en consistente kostenrapporten op te maken. Voer nauwkeurige kostprijsanalyses uit op basis van je bedrijfsprocessen en de individuele kenmerken van klanten, bestellingen, producten en diensten.

Wat is TDABC?

TDABC staat voor time-driven activity-based costing, een verbeterde techniek van Activity Based Costing (ABC). ABC is een techniek waarbij alle kosten vanuit de boekhouding in kaart worden gebracht, niet langer per boekhoudkundige rubriek, maar per klant, per product, per order. Hiervoor gebruikt men de activiteiten die uitgevoerd worden ten behoeve van het order.

Vergelijk klassieke BH vs Clevactio.png

In plaats van een winst- en verliesrekening (P&L) volgens boekhoudkundige rubrieken, verkrijg je een analyse op basis van herkenbare activiteiten, en dat niet alleen op bedrijfsniveau, maar ook per klant, per product of per dienst.

Met ABC worden niet enkel de 'obvious' directe kosten zoals de materiaallijst en de productietijd aan klanten en producten toegewezen, maar ook de minder evident toe te wijzen kosten, zoals orderverwerking, aankoop- en stockagekosten, levering, nazorg etcetera. Zo krijgt men een full costing model (integrale kostprijs). 

SimpleCostFlowScheme.png

Bij het toewijzen (alloceren) van dergelijke indirecte kosten worden geen rigide standaard allocatiesleutels gebruikt - meestal  volume of omzet -, maar flexibele formules, die rekening houden met de activiteit die wordt uitgevoerd voor een specifieke klant, product of order. Daarbij wordt maximaal rekening gehouden met de eigenheid van die transactie. Zo kost bv. een levering afboeken waarin serienummers moeten worden getraceerd, meer tijd dan een standaardlevering. 
Time-driven activity based costing brengt zo alle efforts nauwgezet in kaart, waarbij zelfs rekening kan gehouden worden met over- of ondercapaciteitskosten.

Zo kun je uiteindelijk je klanten of producten gaan rangschikken per netto resultaat, en dat is wat uiteindelijk telt!

Wat kan je doen met TDABC-software?

Met Clevactio kun je eindeloos analyseren, op elk niveau.

Wie droomt er niet van een volledige resultatenrekening per klant? Maar dan niet in boekhoudkundige rekeningen, maar in herkenbare bedrijfsprocessen?

PandLcustomerTable.png

Welke producten of diensten brengen op? Welke klanten vergen te veel resources volgens hun brutomarge, en eten bijgevolg een stuk van de potentiële winst op?

Whalecurve - Ndl.png

Vergelijk klantengroepen met elkaar, of producten, leveranciers, ... Maak eindeloze combinaties, filter op eender welke kenmerken, en vergelijk de cost to serve. 

Waterval vgl 2 klanten.png

Op elk niveau heb je in een oogwenk een consistente rapportering, van omzet over brutomarge tot netto resultaat. 

Ontdek de talrijke voordelen van Clevactio.

 

Stem je configuratie af op je bedrijf en meet wat je doet

Met TD ABC software zoals Clevactio combineer je degelijke en consistente financiële rapportering met de voordelen van operationele rapporten, namelijk herkenbaarheid, inzicht en betrokkenheid. Hierdoor creëer je een sterke basis voor een betere en meer kritische analyse van verkoopoffertes, budgetplanning, capaciteitsplanning, strategisch management.

Clevactio is gebaseerd op TDABC en kan je volledig naar wens configureren. Zo creëer je een duidelijk gestructureerd model dat volledig is afgestemd op jouw bedrijf. Bereken en vergelijk alle cijfers die je nodig acht en neem belangrijke beslissingen op basis van bewezen cijfers. Want meten is weten.

Ontdek de talrijke voordelen van Clevactio.

Wat onze klanten willen

Welk marktsegment levert ons bottom line het meest op? 

#Focus